Jablářství FHP rulez!

Jsme jablářství F. H. Prager  a vyrábíme legendární Pragerův cider a přírodní limonády Pragomošt.  Naší hlavní surovinou jsou jablka, tradiční česká plodina. Produkujeme lokální, zdravé nápoje bez umělých sladidel, barviv a konzervantů. Vycházíme z místních tradic s ohledem na současnost i udržitelnou budoucnost. Jsme mladý nápojářský podnik s velkou vizí.

 

Kdo jsme

Na počátku jsme byli dva, dnes už jsme kolektivem kamarádů, které baví jejich práce a kteří věří, že má smysl. Jsme česači, sběrači, sadaři, mošťáci, nápojáři, speditéři, obchoďáci, skladníci a inovátoři. Sklepmistrovou ale máme jen jednu.

Spojuje nás pracovní zápal, houževnatost a vášeň pro kvalitní produkt. Každý den nás pohání kupředu, mozolům navzdory! Máme radost z procesu, při kterém se pod našima rukama rodí něco nového.

 

Suroviny

Naší základní surovinou jsou jablka. Z této lokální plodiny vytváříme okouzlující nápoje, a tak vracíme jablka tam, kam od pradávných dob patří – na trůn. Fandíme jablkům a jejich místu na stole, jabloňovým sadům a jejich místu v krajině. Podporujeme proto pěstování jabloní a obnovu sadů výrobou vynikajících jablečných nápojů.

 

Jablka jsou základní složkou většiny našich produktů. Limonády například nesladíme cukrem, pouze jablečným moštem. Používáme výhradně jablka pocházející z České republiky, většinou od malých sadařů a biosadařů, kteří pěstují staré lokální odrůdy. Právě ty dodávají našim nápojům charakteristickou chuť. Kromě jablek nás zlákaly i jiné lokální plodiny, například šípek, heřmánek, jitrocel a sedmikráska. Baví nás ale i inspirace lehce exotické, jako je maté, zázvor a káva. K výrobě nápojů vyhledáváme čistě přírodní suroviny bez známky konzervace. Dodavatele se snažíme vybírat s ohledem na ekologický, ale i společensky zodpovědný a solidární způsob hospodaření.

Sklepní jablářství

Od léta 2012 sídlí Pragerovo jablářství v prostorách bývalého Kročehlavského pivovaru. Pivovar byl kdysi zbudován řádem Benediktinů a pivem zásoboval město Kladno a okolí. Po rozsáhlých úpravách a rekonstrukci podle moderní potravinářské legislativy jsme se do sklepení pivovaru nastěhovali my.  Ve tmě a chladu historických ležáckých sklepů teď pomalu probublávají naše cidery a stáčí se naše limonády. Je to náš druhý domov.